Coffee
import

Coffee
import

We have a passion for Indian specialty coffee. It derives from our several visits to small Indian coffee farms, meeting the famers and getting to know them and their values in coffee farming. Our aim is to uplift Indian specialty coffee and farmers, so that more and more people gain knowledge of quality Indian coffee.

We also want to highlight the entire process/journey of coffee from the tree to your cup. Coffee comes from nature, is farmed by someone before it enters the roastery and a grocery store or a cafe. The way coffee is farmed, how the surrounding nature is treated, means a lot – to you, to the farmer along with the workers, to the surroundings of the farm and globally, to the entire planet.

On our farms nature is treated beautifully. The farms are diverse in flora and fauna. There are plenty of shadow trees and useful plants. There is no usage of toxic pesticides or fertilizers on ecologically and bio-dynamically farmed estates (Balmaadi & Yellikodige Estates). On Hirekolale Estate, the usage of pesticides and fertilizers is minimal with an aim to grow more ecologic.

In addition to the farming methods, it is of great importance how the coffee is processed. There is a number of different processing methods and they vary between countries and continents. The methods called natural, honey (pulped sun dried) and washed natural are internationally known terms. These are also the most eco-friendly methods, as they use less or no water resources and fossil fuels.

All the coffee berries are processed before drying in the sun. Therefore we seek for farms that use these eco-friendly methods, as it also has it’s effect on ecological footprint and an effect on the aroma of the coffee. Natural methods also require a high knowledge and professional skills as there is a higher risk of mistakes leading to ruining the coffee batch in the worst case. In our opinion, natural, honey and washed natural methods also give the coffee berries a naturally richer aroma, which is propably the most important factor to a coffee lover.

Kahvin maahantuonti

Intohimomme intialaista kahvia kohtaan on syntynyt useiden tilavierailujen pohjalta. Tavoitteemme on nostaa intialaisen erikoiskahvin viljelyä suuremman yleisön tietouteen ja tukea paikallisia pienviljelijöitä. Haluamme tehdä viljelijän näkyväksi – kahvi ei tule kaupasta tai paahtimosta, vaan luonnosta jonkun suurella työllä viljelemänä. Se miten luontoa kohdellaan, jossa juuri sinun nauttimasi kahvi on kasvanut, merkitsee paljon – sinulle, viljelijälle työntekijöineen, kahvitilan ympäristölle sekä globaalisti tälle planeetalle.

Yhteistyötiloillamme luontoa kohdellaan kauniisti. Tilat ovat kasvustoltaan erittäin monimuotoisia ja metsäisiä, varjopuita ja muita hyötykasveja on runsaasti kahvipuiden seassa. Luomu- ja Demeter-tiloilla (Balmaadi & Yellikodige -tilat) ei käytetä myrkyllisiä lannoitteita tai torjunta-aineita. Hirekolalen tilalla niiden käyttö on hyvin maltillista ja pyrkimys on kohti luonnonmukaista viljelymenetelmää.

Viljelymenetelmien lisäksi kahvin aromalle ja ekologisuudelle merkityksellistä on tilalla tehtävä kahvin käsittely. Käsittelymenetelmiä on useita ja maanosittain vaihtelu on suurta. Natural, honey (pulped sun dried) ja washed natural -menetelmät ovat kuitenkin kansainvälisesti tunnettuja käsitteitä. Kahvi käsitellään keräyksen jälkeen aina jollakin menetelmällä ennen auringossa kuivaamista. Se vaikuttaa oleellisesti kahvin aromaan sekä sen ekologiseen jalanjälkeen.

Edellä mainitut menetelmät ovat kaikista ekologisimpia, koska kuluttavat vähän tai ei ollenkaan vesivaroja ja fossiilisia polttoaineita. Natural-menetelmät vaativat kahvin viljelijältä korkeaa ammattitaitoa, koska näissä menetelmissä on suurempi mahdollisuus virheille, joka pahimmillaan pilaisi koko sadon. Näiden vanhojen kahvinkäsittelytaitojen edelleen harjoittamista tuemme suosimalla natural-, honey- ja washed natural -menetelmillä käsiteltyjä kahveja. Mielestämme kyseiset käsittelytavat antavat kahville myös runsaimman ja luonnollisesti rikkaan aroman, joka on se tärkein asia kahvin nauttijalle.