Filosofiamme

Alunperin Intiaan meidät johdatti joogan opiskelu. Opiskelimme vuosia joogan asanoita ja filosofiaa, sekä Vedalaista filosofiaa. Miltei kaikki Intian henkiset perinteet sisältää elementtejä joogan perinteestä, joten joogan tieto ja harjoitus yhdisti meidät ihmisiin intiassa.  Opiskelimme ja elimme Intialaista kulttuuria ja tämä edes auttoi samoja arvoja toteuttavien yhteistyökumppaneiden löytymistä. Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat toimineet kanssamme vuodesta 2018 alkaen. 

Vedalaista kulttuuri ja perinteitä kunnioittava kahvinviljely teki meihin vaikutuksen. Joten on luonnollista, että jooga johdatti meidät lopulta työskentelemään Intian pyhimystaustaisen kahvin pariin.

Tavoitteemme

Tavoitteemme on maahantuoda kahvia laadukkaimmilta Intialaisilta tiloilta. Laatu on meille ainutlaatuisen aroman lisäksi, ekologisuutta ja eettisyyttä kahvitilan ja meidän toiminnassa. Toimintaa jonka arvot kumpuavat Intian tuhansia vuosia vanhasta kulttuurista, ovat myös arvot jotka kannattelevat meitä SampoKone yritystä, sekä luonnollisesti myös meitä yksilönä.

Intentiomme

Intentiomme on ollut alusta alkaen nostaa intialaisen erikoiskahvin viljelyä suuremman yleisön tietouteen Euroopassa, mutta myös Intiassa. 

Nostamalla esiin yksittäisiä tilallisia uskomme tukevamme myös muita pienviljelijöitä kohti erikoiskahvin viljelyä, sekä ekologisempaa ja eettisempää toimintatapaa kohti.

Esimerkin voima on valtava myös kahvinviljely alueilla, kun yksi tila nousee erikoiskahvin kriteerit täyttäväksi toimijaksi ja huomataan kahvi markkinoilla, muut tilalliset ympärillä kiinnostuvat myös toimimaan kohti samoja tavoitteita. Tämän kaiken alku on kuitenkin se, että korkealaatuista viljelytapaa toteuttavien kahvinviljelijöiden kahville on kiinnostusta.

Tehtävämme

Me löysimme tehtävämme palvella ihmisyyttä luomalla kohtaamista Intialainen pienviljeljän ja eurooppalaisen kahvin kuluttajan välille. Siksi loimme tilakahvin maahantuotitoiminan osaksi SampoKone yrityksen toimintaa alkaen vuodesta 2017.

Intialaisen kahvin tarina

Pyhimys-taustaista yhden tilan kahvia. 1700-luvun lopulla Sufi-pyhimyksenä kunnioitettu herra Baba Buda piilotti seitsemän kahvin siementä kävelykeppinsä sisään satamassa Yemenissä ja suuntasi kohti Intiaa. Kahvipuu oli Yemenin salaisuus ja kahvia kaupattiin vain paahdettuna, jottei salaisuus paljastuisi. Seitsemää pidettiin pyhänä numerona. Intiassa Baba Buda istutti siemenet rikkaaseen maa- perään yli tuhannen metrin korkeuteen, jossa monsuunisateet iskevät voimalla ja vrk-lämpötila on 10°-28°C. Nämä olosuhteet olivat täydelliset hyvän Arabica kahvin kasvattamiseen. Näistä siemenistä sai alkunsa nyt nauttimasi kahvi, joka on kasvanut samassa maaperässä. Nykyään aluetta kutsutaan nimellä Bababudangiri. 

sun mandala animated

BALMAADI ESTATE

Tilapäisesti loppu / tiedustele tulevaa meiltä
 • Balmaadi estate
  Pavut:
  Arabica (s795, caturra, kent) Demeter International logoeu organic certified logo

  Kahvi tulee Etelä-Intiasta, Tamil Nadun maakunnasta, Silent Valleyn kansallispuiston kupeesta. Viljelijä Unna Thiagarajan on ylläpitänyt biodynaamista luomutilaansa 20 vuoden ajan yhdessä osaavan henkilökuntansa kanssa, joista osa on omistautunut tilalle jo usean sukupolven ajan. Tila on etäällä kaupungista noin 1500 m korkeudessa jylhässä vuoristossa. Tilan kahvi kerätään käsin kolmella keräyskierroksella ja prosessointimenetelminä ovat natural ja honey. Tilalla viljellään Arabica-lajikkeita (s795, caturra, kent).

 • Balmaadi estate coffee beans are handpicked
  Pavut:
  Arabica (s795, caturra, kent) Demeter International logoeu organic certified logo

  Balmaadin tilalla yhdistyy biodynaaminen (Demeter) ja muinaiset vedalaiset viljelymenetelmät. Biodynaaminen viljely on ihmisen palvelus luonnolle ja sen monimuotoisuudelle, siinä luontoa tuetaan luonnon omin keinoin. Se ei ole siis vain metodi tuotannon kasvattamiseen tai terveellisen ruoan viljelyyn. BD-viljely on luomua, mutta vielä laajemmin täysin luonnonmukaista ja omavaraista. Lannoitteet ja torjunta-aineet tehdään omista varannoista mm. fermentointimenetelmiä hyödyntäen. BD-viljelyn tarkoitus on siis suurempi kuin vain terveellisen ruoan tuotanto.

 • Balmaadi Estate every single plant is unique and cared for
  Pavut:
  Arabica (s795, caturra, kent) Demeter International logoeu organic certified logo

  Viljelymenentelmä ei perustu tehokkuusajatteluun sadon määrän tai työvoiman käytön osalta, vaan se keskittyy korkealaatuisen elintarvikkeen tuottamiseen luontoa tukien. Tilalla vieraillessamme mieleen tuli usein ajatus kohtuudesta ja viisaudesta. Jopa luonnollinen tunne että: ” Tämä on viisasta ja oikeasti kestävää toimintaa kaikille osapuolille”. Tilalla aisti luonnon monimuotoisuuden lisäksi harmonisen ja yhteisöllisen tunnelman, jota oli ilo seurata paikan päällä ja olla nyt mukana yhteisössä tilakahvin EU-maahantuojana ja kahvinpaahtajana.

Coffee icon Process
Process

Natural & pulped sun dried (Honey)

Coffee icon Recommendation
Suitability

Light and medium roast.
Filter, mocha, cold brew, milky coffee espresso.

YELLIKODIGE ESTATE

 • Yellikodige Estate tall trees give shade to the plant
  Pavut: Arabica (S795, Kent, Yellow Bourbon) eu organic certified logo

  Yellikodige-tilan tarina on alkanut yli sata vuotta sitten. Tilan omistanut rouva on ollut luontoa kunnioittava kahvinviljelijä jo ennen luomu-sanan keksimistä. Lekhan mukaan ”tilalla ei saanut kaataa ensimmäistäkään puuta,” tämä oli tietysti hyvä asia koska luonnonmukaisuus on luonut tilalle runsaan puuston jotka varjostavat suoraa aurinkoa välttelevää Arabica-kahvipuuta. Lisäksi puut kutsuvat tilalle elämiä, jolloin puiden ja eläinten synergia lannoittaa maaperää. Tila on ollut luomusertifioitu jo yli 20 vuoden ajan.

 • Yellikodige estate the saplings are planted next to large shadowy trees
  Pavut: Arabica (S795, Kent, Yellow Bourbon) eu organic certified logo

  Tila sai uuden alun, kun ryhmä nuoria intialaisia miehiä päätti tehdä tilasta leasing-sopimuksen ja luoda tilasta erikoiskahvia tuottavan tilan. Tila on nyt näiden nuorten miesten käsissä siirtymässä luomusta biodynaamiseen viljelyyn. He toteuttavat vaativia honey- ja natural-prosessointimenetelmiä. Tämä oli luonnollinen tapa kehittää pitkään luomuna jatkunutta viljelyperinnettä, sillä itse luomusertifiointi ei takaa korkealaatuisen erikoiskahvin aromaa.

 • Yellikodige estate Sampokone owner Petteri taking a nap outside
  Pavut: Arabica (S795, Kent, Yellow Bourbon) eu organic certified logo

  Nämä Yellikodige-tilan uudet viljelijät ovat olleet erikoiskahvin edelläkävijöitä Intiassa. Heidän arvonsa, jotka ovat luonnon, viljelijöiden, erikoiskahvin ja yhteisön tukeminen, tekivät meihin vaikutuksen. Näin miehet luonnehtivat itseään: ”We gave up all of our careers for the love of coffee”.

icon process
Process

Washed

icon recommended
Suitability

Medium and dark roast.
Espresso, filter and mocha.

HIREKOLALE ESTATE

 • Hirekolale estate owner Lekha Chandrashekar has 50 years of experience with growing coffe plants.
  Pavut: Arabica (s795, hemavati, caturra)

  Viljelijä Lekha Chandrasekhar johtaa yli satavuotiasta kahvitilaansa BabaBudagirin vuoren alarinteellä noin 1000-1100m korkeudella, Hirekolale järven vieressä, Karnatakan maakunnassa.

  Hänellä on noin puolen vuosisadan kokemus kahvin viljelemisestä. Hän on hoitanut tilaansa yksin yli 20-vuoden ajan. Kahvin viljelyn lisäksi tavatessamme Lekha pyöritti myös viihtyisää kahvilaa Chikkamagalurun kaupungissa, jossa hänet tapasimme.

  Intiassa Lekha on ainutlaatuinen viljelejijä sillä harva viljelijä on pyörittänyt myös kahvilaa, jossa luonnollisesti tarjoillaan hänen oman tilansa kahvia paahdettuna. Oman tuotteen jatkojalostaminen ja tarjoilu johtaa poikkeuksetta laatutietoisempaan lähestymistapaan kahvinviljelyssä. Jatkuu…

 • Hirekolale estate wokers sorting coffee
  Pavut: Arabica (s795, hemavati, caturra)

  Kahvitilalla työskentelevistä osa on tilanpalveluksessa jo toista sukupolvea ja syntyneet kahvitilalla. Etenkin täytyy mainita toisen sukupolven työntekijä joka huolehtii siisteyden lisäksi myös ruuanlaitosta, sillä hänen erittäin perinteinen Etelä-Intialainen ruoka kattaus eräällä vierailullamme on kertakaikkiaan erinomaista ja teki vierailijaan suuren vaikutuksen 🙂 Hyviä olivat aikoinaan myös kahvilan tarjoilut, mutta nykyään Lekha on luopunut kahvila toiminnasta ja keskittynyt kahvitilansa hoitamiseen, koska ikää alkaa olla jo 75 vuotta on aika vähän löytää aikaa myös ystäville, lapsille, matkustelulle ja hänelle tärkeälle puutarhanhoito harrastukselle.

  Kausityöntejöillekin tarjotaan ilmainen terveydenhuolto, vesi, 24h sähkö, sekä lapsille koulu kaupungissa.

 • Hirekolale Estate Coffee Plants Petteri
  Pavut: Arabica (s795, hemavati, caturra)

  Hirekolale kahvi on wash natural prosessoitua, joka antaa sopii hyvin hänen Arabica lajikkeen käsittely metodiksi. Kahvilla on hiukan täysin pestyä kahvia rikkaampi aroma ja se nostaa myös kepeän hapokkuuden joka laadukkaassa kahvissa tulee olla, mutta välillä Intiassa viljellystä kahvista puuttuu. Kahvi kerätään kahdella poimintakierroksella, kuivauskentällä kahvi vielä seulotaan käsin, jota en ole nähnyt enää tehtävän muilla tiloilla, se vähentää ”de-efect” eli viallisten papujen määrää. Kuivauksen aikana kahvia käänneellään jatkuvasti manuaalisesti kävellen kentällä ja käsi”haravilla”, jotta kuivaus toteutuisi tasaisesti ja yli fermentoitumista ei tapahtuisi. 

  Kahvitalla kävellessään voi ihailla valtavia vanhoja varjopuita, jotka suojaavat Arabica kahvia ja myös ovat kotieläimille, jotka taas huolehtivat tilan lannoittamisesta. Lehha viljelee meille erillistä ”slottia” joka käsitellään huolellisesti ja kyseisellä alueella ei viljellessä käytetä muita kuin luonnonmukaisia lannoitus ja torjunta-aine menetelmiä.

icon process
Process
Pulped natural
Coffee icon Recommendation
Suitability

Mid roast and city ++
Filter and presso.

BYNEMARA ESTATE

 • Bynemara tree at coffee estate
  Pavut: Arabica (Catimore, S795)

  Bynemara-tilan kahvia kasvatetaan neljännessä sukupolvessa Benaragodu vuorilla länsi-Ghateilla Karnatakan maakunnassa 1000 – 1300 m korkeudella.

  Bynemaran kahvi perustuu haluun kehittyä ja luoda parempaa kahvia. Käynnissä on sukupolvenvaihdos isältä tyttärelle, joten vuosisadan jatkunut perinne kahvinviljelijä perheenä saa jatkoa. Tilan erikoispiirteitä ovat monimuotoinen luonto ja jyrkästi nousevat rinteet, joilla tilan kahvi kasvaa.

  Tilallisten mukaan heidän rikkaan makuisen kahvin taustalla on juuri rikas maaperä, joka on ympäröivän kasvuston sekä poikkeuksellisen mikroilmaston ansiota.

 • Bynemara Estate
  Pavut: Arabica (Catimore, S795)

  Kahvinpoiminta kierroksia on kolme, jolla varmistetaan Arabica-kahvimarjojen oikea kypsyys poiminta hetkellä, kypsässä marjassa on pavuksikin kutsuttu kahvipuun siemen. Oikeaan aikaan poimittuna siemen on rikas aromaltaan ja paahtuu tasaisesti. Ennen kuivausta kahvi pestään “full wash” -menetelmällä ja annetaan fermentoitua 9-16h. Tilan nuoremman polven viljelijä luonnehtii kahvinsa makua suklaiseksi, tukevaksi ja hiukan rasvaiseksi. Suosittelemme Bynemaran wash Arabica lajiketta  tummapaahtoiseen paahtoon, noin 4/5 paahtoasteeseen.

  2023 tulemme saamaan Bynemara tilalta myös natural tai PSD Pulped Sun Dried (honey) prosessoituja papuja, joita odotamme mielenkiinnolla ja paahtoaste suosituksia tarkennamme ko. pavun osalta myöhemmin.

Coffee icon Process
Process

Wash + natural

Coffee icon Recommendation
Suitability

Dark roast
Espresso, Mocha

New from Sampokone!
New from Sampokone!

Kahvilajike Robusta

PAVUT: ROBUSTA eu organic certified logo

Tarjolla on kahta Robusta lajiketta.
Keralan heimokansan kasvattamaa Luomu natural Robustaa ja Dewadanam tilan Pulped Sun Dried ( Honey) Robustaa Karnatakasta.

Robusta on hyvä lisä Espresso blendeihin ja omassa paahtimossa olemme myös käyttäneet sitä onnistuneesti pannukahvin tai Mocha kahvin lisänä.

Robusta lajikkeessa on kaksinkertainen määrä kofeiiniä, joka antaa etenkin maitoisiin kahvijuomiin hyvän lisäpotkun, sekä luo creman espressoon. Oma kokemus on myös baristana se, että tumma paahtoisen Robusta espresso shotin kanssa Latte art on helpompaa, voimakkaan kontrastin vuoksi.

Lisäksi tummapaahtoisena se toimii hyvin tummapaahtoisen Arabica lajikkeen kanssa. Usein etenkään hyvälaatuista Arabicaa ei kannata paahtaa hyvin tummaksi, sillä menettää kaiken sen arvokkaan aroman mitä laadukkaassa kahvissa on paahdonaroman taakse. Tällöin Robusta on hyvä lisä tuomaan sitä hyvin tummaa jopa Wieniläisen paahdon aromaa kahvisekoituksiin.

Laadukas Robusta on aromaltaan hyvä, vaikkakin ei verrattavissa Arabica lajikkeeseen ja kun se on käsitelty natural tai psd (honey) menetelmällä on se myös ekologinen kahvipapu.

Lisäksi Robustan kasvatuksessa ei tarvita lannoitteita tai torjunta-aineita, kuten Arabica lajikkeen kasvatuksessa, joten se on osa tulevaisuuden kahvia ja myös ekologisesti kestävä valinta.

Tiedustelut

Metsäpaahtimo

sampokone logo
© Sampokone. All rights reserved.
Website by UUDLY.