Hirekolale-tilakahvi tulee Etelä-Intiasta, Länsi-Ghatien vuoristosta Karnatakan maakunnasta. Hirekolalen tila sijaitsee 1150 metrin korkeudella Hirekolale-järven vieressä. Viljelijä, 73-vuotias rouva Lekha Chandrashekar, on toiminut viljelijänä jo 50 vuotta. Tilalla viljellään Arabica lajikkeita (hemavati, caturra & s795).
Lekha käsittelee kahvinsa pulped natural -menetelmällä, jossa kahvia ei laiteta fermentoitumaan vesitankkiin. Kahvipuun marja käsitellään vettä kierrättävässä pulpperissa, jolloin marjan liha poistetaan kahvinsiemenen ympäriltä huolellisesti ja laitetaan aurinkoon kuivumaan. Tämä käsittelymenetelmä antaa kahvin siemenelle miltei pestyn kahvin ominaisuudet, kuten pehmeän hapokkuuden ja selkeyden. Menetelmä säästää kuitenkin vettä ja täten lopputulos on ekologisempi kuin ”full wash” menetelmällä, jossa kahvi fermentoidaan tankissa ja pestään useaan otteeseen.
PAAHTO: Keskipaahtoinen (hidas paahto)
LAJIKE: Arabican (hemavati, caturra & 795s)
KÄSITTELY: Pulped natural
SATOKAUSI: 2019
SUOSITTELEMME: Filtteri-, presso-, sekä espresso-uuttoihin
PAKKAUS: Biohajoava uudelleensuljettava pussi
CO2 -TOIMINTA: Pulped natural käsittely tilalla, tila hyödyntää kompostejaan lannoituksessa, monimuotoinen varjopuukasvusto, omaa karjaa tilalla (lannoitus), Co2-hyvitetty laivaus, Suomen kuljetus 100 % uusiutuvalla polttoaineella kulkevalla ajoneuvolla tai Co2-hyvitetyllä kuljetuksella, paahtimon sähköistys aurinkoenergialla, biohajoava ja uudelleenkäytettävä kuluttajapakkaus (250 g / 400 g)
6. AISTIMUS: Vanhojen monimuotoisten varjopuiden alta, pippuri köynnösten katveesta
VILJELIJÄLLE MAKSETTU KORVAUS raakakahvista: 2,40 € / kg (= +20% Fairtrade-hinta 2019)
Kahvi tulee Etelä-Intiasta, Tamil Nadun maakunnasta, Silent Valleyn kansallispuiston kupeesta. Viljelijä Unna Thiagarajan on ylläpitänyt biodynaamista luomutilaansa 20 vuoden ajan yhdessä osaavan henkilökuntansa kanssa, joista osa on omistautunut tilalle jo usean sukupolven ajan. Tila on etäällä kaupungista noin 1500 m korkeudessa jylhässä vuoristossa. Tilan kahvi kerätään käsin kolmella keräyskierroksella ja prosessointimenetelminä ovat natural ja honey. Tilalla viljellään Arabica-lajikkeita (s795, caturra, kent)
Balmaadin tilalla yhdistyy biodynaaminen (Demeter) ja muinaiset vedalaiset viljelymenetelmät. Biodynaaminen viljely on ihmisen palvelus luonnolle ja sen monimuotoisuudelle, siinä luontoa tuetaan luonnon omin keinoin. Se ei ole siis vain metodi tuotannon kasvattamiseen tai terveellisen ruoan viljelyyn. BD-viljely on luomua, mutta vielä laajemmin täysin luonnonmukaista ja omavaraista. Lannoitteet ja torjunta-aineet tehdään omista varannoista mm. fermentointimenetelmiä hyödyntäen. BD-viljelyn tarkoitus on siis suurempi kuin vain terveellisen ruoan tuotanto.
Viljelymenentelmä ei perustu tehokkuusajatteluun sadon määrän tai työvoiman käytön osalta, vaan se keskittyy korkealaatuisen elintarvikkeen tuottamiseen luontoa tukien. Tilalla vieraillessamme mieleen tuli usein ajatus kohtuudesta ja viisaudesta. Jopa luonnollinen tunne, että ” tämä on viisasta ja oikeasti kestävää toimintaa kaikille osapuolille”. Tilalla aisti luonnon monimuotoisuuden lisäksi harmonisen ja yhteisöllisen tunnelman, jota oli ilo seurata paikan päällä ja olla nyt mukana yhteisössä tilakahvin EU-maahantuojana ja kahvinpaahtajana.
Tunnistat biodynaamisesti viljellyt tuotteet Demeter-sertifiointimerkistä pakkauksessa, voit myös lukea enemmän tästä upeasta toiminnasta yhdistyksen sivuilta www.biodyn.fi.
Paahdamme Unnan kahvin vaaleaksi hyvin hitaasti, jotta kahvin siemen paahtuisi tasaisesti. Paahtomme tavoite on yksinkertainen pyrkimys säilyttää tämän uniikin kahvin aitous ja antaa sen paljastaa aromansa. Tämä on sekoitus natural- ja honey-prosessoituja kahveja. Tämä vaaleapaahtoinen kahvi on aromaltaan erittäin marjainen, makean hapokas ja sitruksinen, maitoisella jälkimaulla. Metsäpaahtimon erikoiskahveista ehkä se erikoisin! Tässä on sinulle kahvi sellaisena kuin se on luonnostaan ja millaista se on ollut, ennen teollisten viljelymenetelmien käyttöönottoa. Tervetuloa aikakonematkalle kahvin viljelyn menneisyyteen, tunnet tämän kahvin laadun ja puhtauden sen maun lisäksi positiivisesti kehossasi ja mielessäsi.
Ostamme tämänkin kahvin suoraan tilalliselta Unnalta, joka kuvailee toimintaansa näin: Quality is our hallmark and we harvest what the coffee bush yields naturally. Our area is wide and several wild animals move around – their droppings add to the natural fertility of the soil.”
PAAHTO: Vaaleapaahtoinen, hidas paahto
VILJELIJÄ: Unna Thiagarajan, Balmaadi estate
SIJAINTI: Intia, Tamil Nadu, 1400-1500m
KÄSITTELY: Natural 50% & honey 50%
SATOKAUSI: 2020
SUOSITTELEMME: Aeropress-, filtteri- tai pressopannu-uuttona
PAKKAUS: biohajoava, uudelleen suljettava pussi
CO2 -TOIMINTA: Natural- ja honey-käsittelyissä vesivarojen käyttö on minimaalista, lisäksi biodynaaminen kahvitila on tutkitusti hiilidioksidinegatiivinen, eli poistaa enemmän hiilidioksidia ilmasta kuin tuottaa sitä. Tämä johtuu pääosin siitä, että ei käytetä kaupallisia lannoitteita, monimuotoisesta luonnosta sekä terveestä maaperästä joka kasvillisuudellaan sitoo ravinteita ja on siksi kasvillisuuden peittämä. Tämä monipuolinen luonto taas kutsuu villieläimiä tilalle ruokailemaan ja ne puolestaan lannoittavat ja hoitavat maaperää. Tämä jatkumo, ”positiivinen kehä”, on biodynaamisen viljelyn viisaus.
6. AISTIMUS: Puhtaan luonnon monimuotoisuus
Tämä espresso-paahto sopii hiukan tummemman kahvin ystäville ja kahvin uutossa espressolaitetta tai mutteripannua käyttäville. Biodynaamisesti viljelevän tilan kahvi on luonnostaan aromikasta, sillä se on saanut kasvaa rauhassa monimuotoisessa luonnossa. Tilan sato on huomattavasti vastaavaa luomutilaa pienempi, mutta lopputulos on kestävämpi ja kahvi aromikkaampi.
Biodynaaminen viljelytapa varjelee luonnon monimuotoisuutta vesistöineen ja on hiilidioksidi-negatiivinen, eli tila sitoo enemmän hiilidioksidia kuin vapauttaa sitä ilmakehään. Se, ettei käytetä kaupallisia lannoitteita on merkittävä tekijä CO2-päästöjen pienentämisessä, mutta myös kohtuus sadon määrässä ja kaikessa toiminnassa saa kokonaisuuden jo tulevaisuuden tavoitteet täyttäväksi tavaksi viljellä. Saat hyvän aromaattisen kahvin, joka on aidosti puhdasta.
Biodynaamisen viljelyn kehittäjän Rudolf Steinerin sanoista paljastuu paljon suurempi intentio tämän viljelytavan taustalla: ”A healthy social life is found only when, in the mirror of each soul, the whole community finds its reflection, and when, in the whole community, the virtue of each one is living.”
Meillä on tästä kahvista myös vaalempi paahto nimellä Balmaadi tilakahvi, kyseisen kahvin tiedoissa on myös enemmän tietoa tästä upeasta kahvista. Tumman paahdon tarina ja tämän tuotteen kehitys alkoi siitä kun Levi-tunturin alapuolella työskentelevä Campfire Barista Stevan halusi Demeter-sertifioidusta kahvistamme mutteripannuun sopivan paahdon. Hän uuttaa kahvinsa reessä avotulella mutteripannussa. Pitkällisen yhteistyön tuloksena syntyi tämä erinomainen paahto ja natural- sekä honey-prosessointimenetelmien yhdistelmä. Itseasiassa honey 30 % tässä sekoituksessa on hyvin vaaleapaahtoista, eli siitä tulee miinusmerkki 3-paahtoasteen perään.
Kahvi sopii erikoisen hyvin espresso- ja mutteripannu-uuttoihin. Myös he, jotka pitävät tummemmasta suodatinkahvista voivat löytää tästä oman suosikkinsa. On huomattavaa, että tämä kahvi on espressoksi poikkeuksellisen vaaleapaahtoinen, siksi marjaisat ja sitrusmaiset sävyt tulevat kauniisti esiin ja kruunaavat hyvän cappuccino- tai lattejuoman.
PAAHTO: Keskipaahtoinen. Aromaltaan kevyen paahteinen & runsaan marjaisa.
VILJELIJÄ: Unna Thiagarajan, Balmaadi estate
SIJAINTI: Intia, Tamil Nadu, 1400-1500m
KÄSITTELY: Natural 70% & honey 30%
6. AISTIMUS: Terve maa, terveet puut, aidosti hyvä kahvi
VILJELIJÄLLE MAKSETTU KORVAUS: noin 8,5 € / kg, sis. FOB (+275 % kahvin Fairtrade-hinnasta 2019)
Yellikodige-tilan tarina on alkanut yli sata vuotta sitten. Tilan omistanut rouva on ollut luontoa kunnioittava kahvinviljelijä jo ennen luomu-sanan keksimistä. Lekhan mukaan ”tilalla ei saanut kaataa ensimmäistäkään puuta,” tämä oli tietysti hyvä asia koska luonnonmukaisuus on luonut tilalle runsaan puuston jotka varjostavat suoraa aurinkoa välttelevää Arabica-kahvipuuta. Lisäksi puut kutsuvat tilalle elämiä, jolloin puiden ja eläinten synergia lannoittaa maaperää. Tila on ollut luomusertifioitu jo yli 20 vuoden ajan.
Tila sai uuden alun, kun ryhmä nuoria intialaisia miehiä päätti tehdä tilasta leasing-sopimuksen ja luoda tilasta erikoiskahvia tuottavan tilan. Tila on nyt näiden nuorten miesten käsissä siirtymässä luomusta biodynaamiseen viljelyyn. He toteuttavat vaativia honey- ja natural-prosessointimenetelmiä. Tämä oli luonnollinen tapa kehittää pitkään luomuna jatkunutta viljelyperinnettä, sillä itse luomusertifiointi ei takaa korkealaatuisen erikoiskahvin aromaa.
Nämä Yellikodige-tilan uudet viljelijät ovat olleet erikoiskahvin edelläkävijöitä Intiassa. Heidän arvonsa, jotka ovat luonnon, viljelijöiden, erikoiskahvin ja yhteisön tukeminen, tekivät meihin vaikutuksen. Näin miehet luonnehtivat itseään: ”We gave up all of our careers for the love of coffee”.
Tämänkin kahvin paahdamme keskipaahtoiseksi, ei liian tummaksi, sillä haluamme esitellä sen aromat koko runsaudessaan. Tila sijaitsee erikoiskahvitilaksi melko matalalla, mikä tuo kahviin tuhdimman maanläheisen aroman. Tätä keventää kuitenkin honey-prosessoinnin nostattama tasapainoinen hapokkuus.
PAAHTO: Keskipaahtoinen
VILJELIJÄ: Ekata Co. Yellikodige Estate
LAJIKE: Arabica
SIJAINTI: Intia, Karnataka 1150 m
KÄSITTELY: Honey (pulped sun dried)
SATOKAUSI: 2019 ja 2020
SUOSITTELEMME: Espresso-, presso- ja filtteriuuttoihin
PAKKAUS: Biohajoava, uudelleen suljettava
CO2-TOIMINTA: Luomuviljely sekä honey- ja natural-processointi säästävät vesivaroja, laivauksen Co2-päästöt hyvitetty, paahdettu aurinkosähköä hyödyntäen, kotimaan kuljetus biopolttoainetta käyttävällä ajoneuvolla tai Co2-hyvitettynä.
6. AISTIMUS: Vanhojen hopeatammien ja suurten viikunapuiden henki
VILJELIJÄLLE MAKSETTU KORVAUS: : 7,5 € / kg, s (+240 % kahvin Fairtrade-hinnasta 2019)
Tämä kahvi on sekoitus kahden eri tilan kahvia. Tummapaahtoinen kahvi on kovan luonnon karaistamalle juojalle kuin jäkälän silitys. Karaisevan ja piristävän ominaisuuden tähän kahviimme antaa natural-prosessoitu Robusta-lajike, jossa on jopa tuplasti kofeiinia verrattuna aromaattiseen Arabica-lajikkeeseen. Pehmeyttä ja täyteläistä aromaa tähän kahvisekoitukseen tuo Hirekolale-tilan tummapaahtoinen Arabica. Kokonaisuus sopii pannukahvin lisäksi hyvin espresso- tai mutteripannu-uuttoihin. Erittäin tummapaahtoisen kahvin ystävälle.
Oman erikoissävynsä tähän kahviin tuo Devadhanam-tilan Robusta-lajike, joka on honey-käsiteltyä (PSD= pulpet sun dryed), tässä menetelmässä kahvia ei pestä ennen aurinkokuivausta vaan se käsitellään vettä kierrättävässä pulpperissa joka poistaa suurimman osan kahvimarjan hedelmää. Hedelmäistä sokereita, entsyymeitä, vettä ja muita ainesosia sisältävää hedelmää jätetään kuitenkin runsaasti siemenen pinnalle aurinkokuivauksen ajaksi. Tämä siemenen päälle jätetty hedelmän osa fermentoi kahvinsiemenen normaalin vesialtaassa fermentoinnin sijaan. Täten kahviin saadaan enemmän aromaa, jolla Robusta-lajike ei mahdottomasti koreile verrattuna Arabica-lajikkeeseen. Tämä luonnollisesti myös säästää runsaasti paikallisia vesivaroja, sekä vähentää vesistöjen ravinnekuormaa, täten prosessointimenetelmä on merkittävästi ekologisempi kuin pesty ”washed” kahvi, mutta ekologisuuden lisäksi saadaan meidän makuumme parempi kahvipapu.
Lue Hirekolale-tilan Arabica-lajikkeesta ja viljelystä enemmän Hirekolale-tilakahvin tiedoissa.
TILA: Intia, Karnataka 1000-1150 m
SIJAINTI: Intia, Karnataka 1150 m
KÄSITTELY: Arabica washed natural & Robusta natural
PAKKAUS: Biohajoava, uudelleen suljettava
CO2-TOIMINTA: Honey- ja washed natural -prosessointi säästävät vesivaroja, laivauksen Co2-päästöt hyvitetty, paahdettu aurinkosähköä hyödyntäen, kotimaan kuljetus biopolttoainetta käyttävällä ajoneuvolla tai Co2-hyvitettynä.
6. AISTIMUS: Harmoninen, täyteläinen & lisäpotku
VILJELIJÄLLE MAKSETTU KORVAUS: Devadhanam Estate raakakahvista 3,01 € / kg, sis.FOB osittain (+ 60 % kahvin Fairtrade-hinnasta 2019). Hirekolale raakakahvista 2,40 € / kg sis. FOB osittain (+20 % Fairtrade-hinnasta 2019)
Tämä kahvi tulee Hirekolale-tilalta jota viljelee pitkällä kokemuksella rva Lekha Chandrashekar. Tila sijaitsee Hirekolale-järven vieressä, Länsi-Ghatien vuoristossa Intian Karnatakassa 1150 m korkeudella. Tilalla viljellään vain Arabica-lajikkeita.
Yksi suosituimmista kahveistamme on ollut rva Lekhan Hirekolale-tilan keskipaahtoinen kahvi. Tämä toivottu tummapaahtoinen versio on paahdettu hänen Arabica-kahvipavuistaan. Paahto on viety hitaasti aivan kahvipavun toisen halkeamisen rajoille, eli hyvin lähelle italialaista espressopaahtoa. Luonnollisesti tässä kahvissa maistuu vahvasti paahtoaroma ja taustalta löytyy myös suklaista pehmeyttä.
Olemme pyrkineet säilyttämään mietoa miellyttävää hapokkuutta, joka saattaa Intiassa kasvaneesta kahvista kadota tyystin tummassa paahdossa, kuitenkin hyvässä kahvissa on sopivasti myös hapokkuutta aromassaan. Suosittelemme tätä paahtoa tumman mutteripannun ystäville tai kotonaan espressokonetta käyttäville kotiuuttajille. Voit myös vierailla tilan Facebook-sivulla (@hirekolalefarmer)
Lue Hirekolale-tilan Arabica-lajikkeesta ja viljelystä enemmän Hirekolale tilakahvin osiossa.
PAAHTO: tumma
LAJIKE: Arabica (hemavati, caturra, s795)
KÄSITTELY: pulped natural
SATOKAUSI: 2019
SUOSITTELEMME: Espressokone & mutteripannu
PAKKAUS: Biohajoava, uudelleen suljettava
CO2-TOIMINTA: Washed natural -prosessointi säästää vesivaroja, laivauksen Co2-päästöt hyvitetty, paahdettu aurinkosähköä hyödyntäen, kotimaan kuljetus biopolttoainetta käyttävällä ajoneuvolla tai Co2-hyvitettynä.
6. AISTIMUS: Monimuotoisten varjopuiden alta
VILJELIJÄLLE MAKSETTU KORVAUS: Hirekolale raakakahvista 2,40 € / kg sis. FOB osittain (+20 % Fairtrade-hinnasta 2019)
Ota yhteyttä Petteriin Puh. 044 528 8526, niin sovitaan yksityiskohdista tai tapaamisesta.
Löydät kahviamme myös SampoKoneen tapahtumista, festivaaleilta ja SampoPyörästä.