Skip to main content

Metsäpaahtimo

Metsäpaahtimo

metsäpaahtimo käsinpiiretty logo
Join the

Coffee Lovers Club

Kahvimme paahdot tehdään rajoitetuissa erissä. Tämä auttaa meitä pitämään pavut ja paahto tuoreena.
Liity mukaan postituslistalle ja ole ensimmäisten joukossa jotka saavat tiedon varastopäivityksistä,
uusista paahdoista ja pavuista!

Liittymällä nyt saat 15% arvoisen ALE-kupongin tulevaan nettikauppaan!
Expectation campaign (Joulu 2023)

Idea

Metsäpaahtimo on kahvipapun luotsi Intialaiselta pientilalta Suomalaiseen kahvikuppiin. Sympaattinen paahtimomme sijaitsee Etelä karjalalaisessa luonnonmetsässä järvenrannalla. ”Off the grid” periaatteella merikonttiin rakennettu kahvipaahtimo saa energiansa auringosta ja tuulesta, mikä mahdollistaa omavaraisen ja luonnonläheisen toiminnan infran ulkopuolella. Luovuutta, omavaraisuutta, perheen omistamaa-alaa ja kädentaitoja hyödyntäen tuotamme laadukasta kahvia ekologisesti ja kohtuu kustannuksin. Tunnemme kiitollisuutta mahdollisuudesta työskennellä ihmiselle luonnollisessa ympäristössä arvojamme kunnioittaen. Toimintamme perustuu ihmiskunnan perinteisiin arvoihin, harkitusti teknologiaa ja nykytieteitä hyödyntäen.
metsäpaahtimo forest roastery logo

Tukkutilaukset

Kahviloille ja toimistoille
Metsäpaahtimo

Meille kahvin laatu tarkoittaa.

 • Coffee icon Recommendation

  Varjossa rauhassa kasvanutta laadukasta, ekologista ja eettistä kahvimarjaa.

 •  Vastapaahdettua kahvia, nopeaa logistiikkaa, jotta kahvisi on aina tuoretta.

 • Usealla keräilykierroksella käsin kerättyä kypsynyttä kahvimarjaa. Kahvinkeräilijä on laadukkaan raaka-kahvin, ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä askelista lähemmäs sinua.

 • Natural-, honey- ja washed natural -käsiteltyjen kahvinsiementen suosimista aroma- ja ympäristö syistä.

 • Kahvikupillisen hyvää makua, joka perustuu viljelijään ja taitavaan kahvin uuttajaan, sekä kaikkeen mitä tapahtuu siinä välissä.

 • Huolellista kahvin jälkikäsittelyä alkuperämaassa. Kahvitoimituksia, jossa ei ole viallisia papuja tai vierasesineitä. Raaka kahvi erotellaan manuaalisesti, sekä mm. color sorting laitteella. Käytämme tilan ulkopuoliseen kahvin jälkikäsittelyyn IMO- ja SCA-sertifikaatit omaavaa toimijaa. Jälkikäsittelijällämme on useasti palkittu alansa huippuosaaja, jolla on pitkä historia Intiassa.

 • Luonnon kunnioittamista. Säästetään vettä ja huolehditaan jätteestä. Paahdamme kahvin aurinkosähköä ja tuulta hyödyntäen, ja kuljetuksemme ovat climate neutral -kuljetuksia. Lisäksi pyrimme käyttämään kuljetuskalustossamme 100 % uusiutuvista tai jätteestä tehtyä polttoainetta.

 • Taitavaa paahtajaa ja tarjoilua. ☕
 • Pakkausmateriaalimme ovat biohajoavia tai täysin kierrätettävissä. Tukkutilauksissa uudelleen käytettäviä. Uudelleen käytettävän pakkaus ei tuota jätettä ja on mielestämme ekologisin vaihtoehto pakkaamiseen

Pakkaus

Mets?paahtimo prabhakha intialainen tilakahvi
Mets?paahtimo prabhakha intialainen tilakahvi

KAHVIN TIEDOT

Metsäpaahtimon logon alapuolella löytyy tieto mitä kahvia pussissa on. Mikäli kyseessä on yhdentilan ” single estate” kahvi, tuolloin nimi on kyseisen tilan nimi, Esim. Bynemara tilakahvi. Mikäli kyseessä on Metsäpaahtimon oma kahvisekoitus kahvi on nimetty uutto suosituksen tai erityisominaisuuden mukaisesti.

PAAHTOASTE

Olemme päätyneet ilmoittamaan paahtoasteen 1-6 asteikolla. Paahtoasteen ilmoittaminen voi tuntua yksinkertaiselta asialta, mutta kuten moniasia mitä enemmän sitä pohtii sen moniulotteisemmaksi asia muuttuu tiedon kertyessä. Vaalea-, keski-, tummapaahto, joskus paahdot ilmoitetaan näin selkeän yksinkertaisesti kolmen asteikolla. Metsäpaahtimon tulkinta on, että näiden kolmen paahtoasteen sisälle on tarpeen jättää myös liikkuma varaa, koska kunkin paahtoasteen skaala on melko laaja joka vaikuttaa merkittävästi kahvin aromaan. Pakkauksessamme 1-2 ovat vaalea- , 3-4 keski- ja 5-6 tummapaahtoa. Pohjois amerikassa usein käytetään keskipaahdosta ilmaisua city tai city+, eli Metsäpaahtimolla on sama logiikka.

PAPU TAI JAUHETTU KAHVI MERKINTÄ

Yleisesti myymme papu kahvia, mutta suodatinjauhatus on toinen valinnan vaihtoehto. Mikäli kyseessä on verkkotilaus kahvisi on jauhettu tilauksenne mukaisesti ja merkintä on kohdassa ”filter” vaikkakin jauhatus olisi hienompi tai karkeampi. Tämä vain selkeys- ja ulkoasu syistä. Jauhatusasteita on niin paljon erilaisia, että paketista tulisi vaikea lukuinen mikäli kaikki vaihtoehdot ilmoitettaisiin.

TAKAETIKETTI

KUVA

Kuvituskuva tai viljelijä kuva

KAHVINTIEDOT

tässä tarkempaa tietoa kahvisi lajikkeista, prosessointi menetelmästä, kasvukorkeudesta, sekä alkuperästä. Mikäli kyseessä on kahvisekoitus sekoitus sisältö selviää tästä

TARINA

Toimintamme alusta alkaen olemme halunneet luoda positiivista yhteyttä ihmisten välillä ja yhdistää toimijoita myös eri mantereilta ja merien takaa. Siksi haluamme kertoa tässä lyhyesti enemmän viljelijästä, alkuperästä tai luoda mielikuvia. Intialainen kulttuuri on elänyt vuosituhansia juuri tarinoiden voimalla. Merkitykselliset tarinat kerrotaan sukupolvelta toiselle ja näin perimätieto on siirtynyt vuosituhansia tähän päivään asti. Ylläpidämme tätä tarinankerronta perinnettä omalla tyylillämme. Tarinoissa siirtyvät arvot ihmiseltä toiselle, joten tarinamme liittyvät yhteisesti ihmiskunnan hyväksi koettuihin arvoihin. Kuten ekologisuus, eettisyys, laatu, perhe, luonto, ihmisen pyrkimys hyvään, perinteiden kunnioitus, toiminta yhteiseksi hyväksi, ahkeruus ja taitavuus. Läntinen yhteiskunta haluaa yleisesti ymmärtää materiaalisen tarkoituksen toiminnalla tai perinteelle idässä usein riittää usko ja perinne perusteluksi tehdä asioita. Kuitenkin lännessä on tarinoitakin tutkittu 🙂 ja koska ihmisen ajatuskin on materiaa niin selvisihän tarinankin materiaalinen hyöty. Eli mitä tarina tekee? Tutkiessa selvisi, että koska tarinan kerronta on aina yhdistänyt ihmisiä, tarinan kerronta automaattisesti vapauttaa mielihyvää tuottavia hormoneja. Joten tarinoida kannattaa jo hormonitasapainoilu syistä 🙂

PAKKAUSEN KIERRÄTYS JA EKOLOGISUUS

Kuvakkeiden jälkeen selviää miten tämä tuote on luotu ja miten sen pakkaus tulee hävittää. Suosittelemme käyttämään pussia uudelleen, koska se on korkelaatuista materiaalia. Pussi ilmatiivis ja uudelleen suljettava. Pussin sisustan voi pyyhkiä esim. etanolilla tai kostealla pyyhkeellä ennen uudelleen käyttöä. Mikäli käytät pussia kerran uudelleen vähensit jätettä 50%, jos 4 kertaa niin sinun täytyy kysyä matemaatikolta montako % enemmän jäte väheni, mutta lupaamme, että enemmän kuin kaksi kertaa uudellee käytettäessä 🙂

 PARASTA ENNEN JA PAAHTO PVM.

Pussin pohjaan on leimattu parasta ennen päivä sisällölle. Tästä päivästä 6 kk taaksepäin on kahvisi paahtopäivämäärä. Kahvia voi hyvin käyttää myös parasta ennen päiväyksen jälkeen, etenkin jos kyseessä on papu kahvi ja tuote on säilytetty viileässä se on todennöisesti vielä hyvä kuppi. Kahvi on parasta tuoreena, mutta ei liian tuoreena. Kahvin kannattaa antaa levätä noin 4-6 vrk. paahdon jälkeen, jotta palokaasut vapautuvat pavusta. Vaalea paahtoinen kahvi säilyy paremmin kuin tummapaahto, mutta yleisesti voisi sanoa, että kahvi on tuoretta 6 – 90 vrk paahdon jälkeen. Mikäli kahvi on jauhettu säilyvyys lyhenee erittäin merkittävästi. Siksi suosittelemme ostamaan papu kahvia ja investoimaan pieneen kahvijauhimeen toimistolla tai kotona.

VALMISTAJA JA MAAHANTUOJA

Tässä meidän tiedot.

Tarina & arvot

metsäpaahtimo forest roastery logo

TILAKAHVI

Kahvimme ovat tilakahvia”single estate”, joka tarkoittaa, että kahvimme alkuperä on jäljitettävissä yksittäiselle tilalle ja viljelijään joka ne on tuottanut. Ostamme kahvimme suoraostona viljelijältä, maahantuonti toiminta on yksi SampoKoneen toiminnan osa-alue. Usein paahtamamme kahvit ovat ”blendaamattomia”, eli sinulla on mahdollisuus kokea jokaisen tilan kahvimarjan uniikki aroma. Tietoa kahvitiloista löydät kahvinmaahantuonti välilehdestä. Ketjumme kahvipuusta kuppiin on arvoiltaan katkeamaton ja osana tätä arvo kokonaisuutta on Metsäpaahtimon toiminta.

METSÄPAAHTIMO

Toimii Suomen Etelä-Karjalassa kauniin luonnon ympäröimänä järvenrannalla, puhtaasti ja omavaraisesti. 2018 perustettu Metsäpaahtimo on alusta- alkaen on rakennettu omavaraisuuden, ekologisuuden ja kohtuullisen kulutuksen periaatteille. Tämä on antanut meille mahdollisuuden noudattaa arvoja ja toimintatapoja, jotka kaikuvat perinteistä ja uskomme perinteiden olevan tulevaisuuden standardi ja välttämättömyys. Haluamme olla se muutos ja käsityönä rakennettu ” do it your self ” arvo mahdollistaa vapauden ja edistyksellisen uniikin toimintamallin ja arvojen toteuttamisen vapaasti. Se myös mahdollistaa osittaisen taloudellisen riippumattomuuden niiltä osin, että mitä olet itse luonut osaat todennäköisesti myösitse korjata. Aloitimme 2017 toimintamme näillä arvoilla, joka antoi meille etumatkan ekologisuuteen ja eettisyyteen. 

TARINA

Tämän yrityksen omistajan palattua noin 7 vuoden ihmiskunnan perinteiden opiskelumatkalta, jona aikana matkalla opiskellut elämäntavat olivat tulleet osaksi omaa elämää, oli aika aloittaa toiminta muiden ihmisten hyväksi. Aloitimme kumppani kanssa kaksi yritystä joista toinen on enemmän Petterin taipumuksien ja elämäntarkoituksen mukainen SampoKone ja Janita kokee tarkoitukselliseksi ja taipumuksiensa mukaiseksi ihmistenhyvinvoinnin lisäämisen joogan ja terapeuttisten hoitomenetelmien tarjoajana. SampoKone keskittyy nimensä mukaisesti enemmän hyvinvointia lisäävän materiaalisen ravinnon tuotantoon ja konkreettiseen tarjoamiseen suurelle joukolle monistettavissa olevalla konseptilla, kun Janita keskittyy yksilöllisempään lähestymistapaan. Molemmat yritykset tukevat toisiaan ja me molemmat työskentelemme yhdessä yrityksestä riippumatta sillä molempien toiminta perustuu samoille arvoille ja tiedostaen erillisyyden kaikessa olevan harhaa.  

ARVOT

Olemme sitoutuneet ylläpitämään etumatkamme sitoutumalla henkilökohtaiseen kehitykseen, konkreettista toimintaa harjoittamalla, luovuutta ylläpitämällä, mielen tasapainon avulla , sekä ahkeran käsityöläis- toiminnan harjoittamisella. Lopulta kaikkien yrityksien arvot ovat sen omistajien, johtajien ja työntekijöiden yhteenlaskettu intentio, josta muodostuu arvo pääoma, näin Metsäpaahtimokin on tekijöidensä arvojen summa ja täten ikuisesti muuttuva.

TOTEUTUS

Metsäpaahtimo on SampoKoneen Petterin käsityötä. Itse kontti näyttää kovin pelkistetyltä, mutta on rakennettu huolella ja mielikuvituksella. Paahtimo sisältää huippu teknologiaa, perinteisiä hyväksi todettuja rakennusteknisiä toteutuksia yhdistettynä modernin teknologian suomiin mahdollisuuksiin, sekä sopivan hippusellisen elossa olemisen hulluutta. Mainittakoon, että paahtimo toimii normaalisti myös -22 asteen pakkasessa ja on kokenut 90 cm lumipeitteen ympärillä. Toiminta on jatkunut katkeamattomana, vaikka suurteollisuuden infraa ei ole ollut käytettävissä. Paahtimo on etävalvonnassa ja ohjauksessa mm. sen lämpötilaa voidaan etänä säätää tai kytkeä pois tai päälle, silloin kun paahtimossa ja lepohuoneessa ei tarvitse työskennellä.  Lisäksi paahtimon on eristetty. Lämmitys voidaan siis katkaista, kun toimintaa ei ole, joka on merkittävin metodi energian säästämiseksi. Lämmitys polttoaine on jätteestä valmistettu Mydiesel, joka on 100% kotimainen ja fossiiliton polttoaine, samalla polttoaineella kulkee myös meidän ajoneuvot. Paahtimon näkyvin osa eli aurinkopaneelit ja tuulivoimala on asennettu kääntyvälle ”pedille” jolloin talvella paneelit pudottavat lumet päältään, mutta kääntyvä peti mahdollistaa kesällä paneeleiden vaakatasossa toimimisen joka taas mahdollistaa parhaan aurinkoenergian saannin, sekä pyörteettömän tuulen tuuli turbiinille. 

Vesi pulppuaa rakentamastamme kaivosta ja vesijärjestelmä on paineistettu pumpulla. Järjestelmä voidaan luonnollisesti talvisin tyhjätä nopeasti jäätymisvahinkojen estämiseksi.

Ilmanvaihto on oleellinen kahvinpaahtimossa ei vain siksi, että paahdettaessa kahvia syntyy savua ja sitä syntyy paljon ! Mutta sen lisäksi syntyy lämpöä ja sitä syntyy myös paljon! Tämä ilma on se missä paahtajan pitää pystyä työskentelemään pitkiä aikoja ilman keskittymisen herpaantumista. Eli tarvitaan säädettävää poistoilmapuhallusta ja tuloilmaa, sillä ulkoilman lämpötila vaihtelee -25 – +25 välillä. Turvallisuutta valvoo häkähälyttimien lisäksi, hiilidioksidi ja kaasuarvoja valvovat laitteet. Sillä unohduksia sattuu toistettaessa asioita tuhansia kertoja, tällöin hälyttimet ovat se joka valvoo paahtajan selustaa ja keskeyttää keskittymisen yhteen kohteeseen mikäli se työturvallisuus syistä on välttämätöntä.

Maa on se missä kaikki makaa. Eli tämä paahtimo makaa perheen omistamalla maalla joka takaa jatkuvuuden ja vapauden toimia. Sekä myös kohtuus periaatteen säilymisen vuosia, sillä jatkuvasti nouseva vuokra tarkoittaisi jatkuvasti nousevaa tuottovaatimusta. Käsityössä tuottavuudella on raja jota ei voi enää jossakin vaiheessa ylittää, sillä se vaatii ne kädet ja toimivat kädet on vain ihmisellä. Ihminen on rajallinen tuottavuudeltaan ja kaikki sen rajan ylittävä johtaa hyvinvoinnin menettämiseen tai käsityön ja laadun kompromissaamiseen teollisen tuotantotavan sisään ajamiseen. Ratkaisuna esitetään usein hintojen nostamista, mutta mikäli ihmisten ostovoima ei kasva, hintojen nosto ei ole kovinkaan kestävä ratkaisu. Kohtuuttoman toimijan kohtuus ei koskaan täyty, eli mikään ei riitä. SampoKone ei voi toimia tällaisia arvoja kantavien toimijoiden kanssa, sillä opiskelemamme tiedon mukaan kohtuuttomuus ei tuo hyvää itselle, yhteisölle tai ympäristölle. Kohtuuton toimija polkee ketjutonta polkupyörää ja ei siis koskaan saavu määränpäähän. 

Lämpö energiaa tarvitaan erittäin paljon hetkellisesti kahvinpaahtamisessa ja nyt se realismi mitä oppii tekemällä ja luomalla itse. Tuulesta ja auringosta ei saa niin paljoa sähköä kohtuu investoinnein, että sillä lämmittäisi kahvinpaahtimen siinä mittakaavassa missä me sitä teemme jotta toiminnassa on taloudellisesti edes jotakin järkeä. Aurinkoa ja tuulta kyllä on Etelä Karjalassa hyvin, mutta niistä syntynyt sähkö tulisi varastoida valtavaan akustoon, joka on hankinta hinnaltaan, käyttö iältään ja ympäristöarvoiltaan kyseenalainen investointi. Eli toistaiseksi kunnes tekniikka kehittyy tarvitsemme kaasua paahtimen kahvin paahtamiseen. Pyrimme siirtymään Suomalaiseen biokaasuun lähivuosina ja nyt käytämme normaalia nestekaasua. Paahtimen ja paahtimon sähköistyksen tullessa auringosta ja tuulesta. 

ELEMENTIT

Mitä tahansa rakennamme meidän tulee huolehtia viidestä elementistä, eli maa, tuli, vesi, ilma ja vesi. Kuudes elementti eetteri on, mutta siitä ei tarvitse ihmisen huolehtia vaikkakin siinä levätessä luovuus ja eheytys tapahtuvat yksilössä. 

KAHVINPAAHDIN

Petteri on opiskellut paahtamista Wiliamin sekä balilaisen Seniman-paahtimon opissa. 6 kg paahtimemme, w6000, on indonesialaisen Wiliam Edisonin käsialaa. Tämä erinomainen paahdin syntyi Wiliamin halusta auttaa kotimaansa kahvin viljelijöitä. Hän rakensi ensin huokea hintaisen 1 kg paahtimen, jolla viljelijät pääsivät itse paahtamaan eli jatkojalostamaan tuotettaan. Tämä lisäsi viljelijöiden halua kasvattaa laadukasta kahvia ja toi tarvittavaa lisäansioita, kun viljelijät pääsivät myymään suoraan kahviaan hotelleille ja kahviloille. Se onkin ollut tarpeen, sillä raakakahvin alhainen hinta on aiheuttanut köyhyyttä viljelijöille maailmanlaajuisesti.

Paahtimelle löytyi kysyntää pian myös Indonesian ulkopuolella Eurooppaa myöten, mikä innosti Wiliamin rakentamaan isomman ja modernimman paahtimen, jonka mekin löysimme. SampoKoneen paahdin oli tuolloin toinen Eurooppaan tuotu 6 kg paahdin, ensimmäinen yksikkö on Sveitsissä. Ensimmäinen 1 kg paahtimemme matkasi Balilta lähimpään postiin Petterin sylissä skootterilla, Wiliamin saattelemana!  Nykyinen paahtimemme vaatikin jo järeämpää logistiikkaa päästäkseen Luumäen metsään. Lisää SampoKoneen projekteista SampoKone välilehdessä. 

YHTEISTYÖKUMPPANIT

Teemme yhteistyötä kaltaistemme käsityöläisten kanssa, joita ohjaa halu hyvään ja intohimo toimintaansa kohtaan. Kenenkään ei tarvitse etsiä kaltaisiaan sillä vaan olemalla itse aidosti jotakin kaltaisensa aina kohtaavat niin kotimaassa kuin valtamerienkin ollessa välissä. Siksi myös paahtimoomme kahvinpaahdin ja maahantuomamme kahvit valikoituvat samankaltaisten toimijoiden varaan. 

Paahtamisessa luotamme aitouteen, työtaitoon ja yksinkertaisuuteen joka nostaa jokaisen tilan uniikin aroman esiin. Yhteistyökumppanit osiosta löydätte enemmän tietoa muista osatekijöistä kahvin matkalla Intian kahvimetsästä Luumäen metsään.

Kahvilat missä voi nauttia Metsäpaahtimon tilakahveja.

(Jos et ole Cafe Metsäpaahtimon läheisyydessä.) 😉
 • Bizarre ( Salo )
 • Piian Herkut ( Strömforsin ruukki )
 • Kofeiinikomppanja ( Oulu )
 • Campfire Barista ( Levi )
 • K-market Kasinonranta Helsinki
 • Lapinlahden Lähde ( Safe Lapinlahti kahvi)