Maailmaa
nostattavaa
toimintaa.

Maailmaa
nostattavaa
toimintaa.

Hyvää oloa ja tasapainoa

SampoKone syntyi kahden samalla tavalla virittyneen maailmankansalaisen löydettyä toisensa. Jo lähes ensi tapaamisella sovimme, että teemme yhdessä jotain hyvää, jotain jolla muutetaan maailmaa. Tuolloin ei tosin ollut aavistustakaan siitä, miten tämä tehtävä tullaan toteuttamaan…

Olemme molemmat viettäneet vuosia Intiassa, pääosin joogaa opiskellen ja harjoittaen. Intia on kulttuureineen lähellä sydäntämme ja matkoilla olemme kohdanneet sen moninaiset kasvot. Intiassa vaalitaan perinteitä, joka näyttäytyy hyvällä tavalla myös esimerkiksi kahvin viljelyssä. Maailmaa monipuolisesti kiertäneille ja erilaisia kulttuureita ja filosofioita opiskelleille Intia oli kuitenkin lopulta se paikka, joka tuntui sisimmässämme merkitykselliseltä ja johon saimme syvemmän yhteyden.

Tämän yhteyden avulla loimme SampoKoneen ideologian perustan. SampoKoneen logossa itä kohtaa lännen joutsenen ja norsun muodossa, molemmat eläimet ovat omissa kulttuureissaan pyhiä ja merkityksellisiä. Logossamme, kuten maailmassakin sydän eli rakkauden symboli luo yhteyden kaiken välille ja se on merkityksellisin asia olemassaolossamme ja ihmisen elämän intentiona.

SampoKone syntyi kun polkupyörä lähti käsistä

Petteri oli jokusen vuoden suunnitellut päivätyön vaihtamista yrittäjyyteen, haaveena oli smoothie-kahvila. Janita oli toiminut hyvinvointialan ammatinharjoittajana vuodesta 2014, ja kannusti Petteriä ”oman jutun” toteuttamiseen. Niinpä kesällä 2016 alkoi Sampo-Pyörän luomistyö. Sampo-Pyörä on sympaattinen, Aasiasta inspiraatiota ammentanut kahvilapolkupyörä, joka rullaili alkuun Helsingin katukuvassa ja myöhemmin myös festivaaleilla ympäri Etelä-Suomea. 

Halusimme Sampo-Pyörään tietenkin hyvää kahvia. Muutaman sattuman kautta Intian reissulla talvella 2016 löysimme intialaisen kahvin. Otimme moottoripyörän alle ja suuntasimme Länsi-Ghateille tutustumaan kahvitiloihin. Tämän täysin suunnittelemattoman seikkailun aikana tapasimme rouva Lekha Chandrashekarin, naisen jolla oli 50 vuoden kokemus kahvinviljelystä. Hän tutustutti meidät tilaansa, joka teki suuren vaikutuksen. Löysimme toki muitakin tiloja samalta alueelta, joista jokaisessa meidät otettiin lämpimästi vastaan. 

Ihastuimme intialaiseen kahvinviljelyyn niin paljon, että halusimme alkaa maahantuoda intialaista pientilakahvia. Meillä ei kummallakaan ollut mitään kokemusta maahantuonnista tai vastaavasta yritystoiminnasta, mutta tekemällähän oppii! Monien kohtaamisten jälkeen löysimme intialaisen yhteistyökumppanin, joka oli oleellinen osa maahantuonnin prosessia kahvitilallisten lisäksi. Kesällä 2017 saapui Suomeen ensimmäinen kahvierämme Intiasta, joka sisälsi rouva Lekhan kahvin lisäksi toisen perhetilan kahvia.

Biodynaamisesti tuotettu kahvi lähellä sydäntä

Talvella 2016-2017 tapasimme Balilla Wiliam Edisonin, miehen joka rakentaa itse kahvinpaahtimia. Eipä mennyt aikaakaan, kun Petteri jo postitti lentorahtina Suomeen Wiliamin 1 kg paahtimen ja otti Wiliamilta oppitunteja paahtamisesta, jotta voisimme itse alkaa paahtamaan intialaista kahvia Sampo-Pyörää varten. 

Alun perin oli tarkoitus myydä intialaista raakakahvia muille pienpaahtimoille. Monille kävimme esittäytymässäkin, mutta taisi olla tarkoitus, että toteuttaisimme arvojemme mukaisen tilakahvitoimintamme itse. Pienellä paahtimellamme pystyimme harjoittelemaan ja paahtamaan kahvia Sampo-Pyörää varten ja kovasti työskentelemällä myös Helsingin Kalliossa toimineelle Bergga-kahvilalle.

Innostuimme kahvinpaahtamisesta ja intialaisten tilakahvien saattamisesta suuren yleisön tietoisuuteen niin paljon, että seuraavana talvena ostimme Wiliamilta isomman paahtimen. Löysimme myös lisää upeita tiloja Intiasta. Koska ekologisuus ja eettisyys oli alusta asti työmme perusta, johti se luonnollisesti myös Luomu- ja Demeter-sertifioitujen kahvien maahantuomiseen.

Demeter-kahvin toimme ensimmäisenä Suomeen ja ilmeisesti myös Eurooppaan, sillä kysyntää kyseisen sertifikaatin omaavaan kahviin alkoi syntyä myös muilta paahtimoilta Suomesta ja EU-alueelta. Itse pidämme luomua hyvänä perustana ravinnolle ja sen tuottamiselle, mutta biodynaamisesti tuotettua (Demeter) tavoitteena ja mahdollisuutena koko ihmisyydelle.

Kunnioitusta kaikkea elämää kohtaan

Sampo-Pyörää kehitettiin vuosien aikana toimivammaksi. Se sai muun muassa aurinkopaneelit, joilla jäätelöpakastin sähköistetään. Matkan varrella syntyi myös muuta aurinkosähköistystoimintaa, esimerkkinä Suomen ensimmäinen ja ehkä ainoa liikkuva aurinkovoimala, jolla alettiin aurinkosähköistämään tapahtumia ja festivaalilavoja. Sampo-Pyörä jatkoi talviunia kesän 2020 ajan, sillä marraskuussa 2019 perustimme kahvilan Helsingin Lapinlahteen ja perheemme esikoistyttö saapui maailmaan keväällä 2020. Olimme täysin työllistettyjä kahvinpaahtimon ja kahvilan pyörittämisessä, lisäksi Cafe Metsäpaahtimo toimii paahtimoputiikkina.

Tänä päivänä maahantuomme ja paahdamme muutaman eri tilan kahvia omaan kahvilaamme sekä jälleenmyyjille ja muille kahviloille. Myymme raakakahvia niin suomalaisille kuin eurooppalaisille pienpaahtimoille, toimien yhteistyössä muiden suomalaisten pientuottajien kanssa.

Toimintamme keskiössä on kunnioitus kaikkea elämää kohtaan. Intentionamme on tehdä hyvää ja tiedostavaa toimintaa, jossa itse tekeminen tuottaa iloa meille ja muille, ja lopputulos sen onnellinen summa. 

Facebook
YouTube
Instagram