Skip to main content
  • petteri ja janita
    Sampokoneen synty

    Petterin ja Janitan tarina

  • sampokone story logo

Meidän tehtävä

Maailmaa nostattavaa toimintaa?
Maailmaa nostattava toiminta meidän mielessämme ja toiminnassamme tarkoittaa harmonista toimintaa luonnon ja ihmisyyden kanssa. Nautimme nykyään ravintoa, jonka tuottamiseen on osallisena koko ihmiskunta ja globaali luonto. Tämän vuoksi eettisyydellä ja ekologisuudella ei voi olla rajoja. Uskomme, ettei hyvää elämää pysty rakentamaan vain itselleen, vaan luomalla sitä kaikille. Palvelemalla muita palvelet itseäsi.
Jo lähes ensi tapaamisella sovimme, että teemme yh­dessä jotain hyvää
Tuolloin ei tosin ollut aavistustakaan siitä, miten tämä tehtävä tullaan toteuttamaan…
”Melkein heti
in my stomach.“
Petteri

Ideat paperille

Sampokoneen logo
SampoKoneen logossa itä kohtaa lännen joutsenen ja norsun muodossa, molemmat eläimet ovat omissa kulttuureissaan pyhiä ja merkityksellisiä. Logossamme, kuten maailmassakin sydän eli rakkauden symboli luo yhteyden kaiken välille ja se on merkityksellisin asia olemassaolossamme ja ihmisen elämän intentiona.
sampokone story logo

Sampo-pyörä

Petteri oli jokusen vuoden suunnitellut päivätyön vaihtamista yrittäjyyteen, haaveena oli smoothie-kahvila.
sampo pyörä
Kesällä 2016 alkoi Sampo-Pyörän luomistyö. Sampo-Pyörä on sympaattinen, Aasiasta inspiraatiota ammentanut kahvilapolkupyörä, joka rullaili alkuun Helsingin katukuvassa ja myöhemmin myös festivaaleilla ympäri Etelä-Suomea.
Halusimme Sampo-Pyörään tietenkin hyvää kahvia. Muutaman sattuman kautta Intian reissulla talvella 2016 löysimme intialaisen kahvin.
Tämän täysin suunnittelemattoman seikkailun aikana tapasimme rouva Lekha Chandrashekarin.
Naisen jolla oli 50 vuoden kokemus kahvinviljelystä. Hän tutustutti meidät tilaansa, joka teki suuren vaikutuksen.

Metsäpaahtimo

Talvella 2016-2017 tapasimme Balilla Wiliam Edisonin, miehen joka rakentaa itse kahvinpaahtimia. Eipä mennyt aikaakaan, kun Petteri jo postitti lentorahtina Suomeen Wiliamin 1 kg paahtimen ja otti Wiliamilta oppitunteja paahtamisesta, jotta voisimme itse alkaa paahtamaan intialaista kahvia Sampo-Pyörää varten. 

William Edison ja Petteri
Paahtimen toimittaja ja suunniitelija Wiliam Edison
Janita Bali kahvin parissa
Talvi Metsäpaahtimolla
Paahtimo ja tilakahvi
Metsäpaahtimo 2022, tuulivoimalla
Tuulivoimala
Metsäpaahtimo paahtajan Reinot
sampokone story logo kontti

Alun perin oli tarkoitus myydä intialaista raakakahvia muille pienpaahtimoille. Monille kävimme esittäytymässäkin, mutta taisi olla tarkoitus, että toteuttaisimme arvojemme mukaisen tilakahvitoimintamme itse omalla paahtimolla. Metsäpaahtimosta tulikin uniikki brändi ja arvojemme näköinen luomus.

sampopyöra talvipuutarha
sampopyorä kauppatori
sampopyörä tapahtumassa
sampo valovoimala2
sampo valovoimala4
sampo valovoimala5
Auriingon Voimaa!

Sampo-Voimala

Sampo-Pyörää kehitettiin vuosien aikana toimivammaksi. Se sai muun muassa aurinkopaneelit, joilla jäätelöpakastin sähköistetään. Matkan varrella syntyi myös muuta aurinkosähköistystoimintaa, esimerkkinä Suomen ensimmäinen ja ehkä ainoa liikkuva aurinkovoimala, jolla alettiin aurinkosähköistämään tapahtumia ja festivaalilavoja. 

Lopputulos on onnellinen summa

Tänä päivänä maahantuomme ja paahdamme muutaman eri tilan kahvia omaan kahvilaamme sekä jälleenmyyjille ja muille kahviloille. Myymme raakakahvia niin suomalaisille kuin eurooppalaisille pienpaahtimoille, toimien yhteistyössä muiden suomalaisten pientuottajien kanssa.

Toimintamme keskiössä on kunnioitus kaikkea elämää kohtaan. Intentionamme on tehdä hyvää ja tiedostavaa toimintaa, jossa itse tekeminen tuottaa iloa meille ja muille, ja lopputulos sen onnellinen summa.